Cursus Complete Vocal Technique (CVT)

CVT betekent Complete Vocal Technique (in het Nederlands: Complete Zangtechnieken). Deze revolutionaire methode in de zangwereld is ontwikkeld op basis van meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek door Cathrine Sadolin waarin anatomie en fysiologie een belangrijke rol spelen.

CVT werkt vanuit het principe dat alle vormen en stijlen (klanken) op een gezonde manier kunnen worden geproduceerd. De technieken zijn geschikt voor alle zangstijlen en worden aanbevolen door zangdocenten, acteurs, logopedisten, zangers en artsen over heel de wereld. CVT is bruikbaar voor iedereen die in de stem geïnteresseerd is.

Aanbod CVT zangcursussen:

Samen met Catherine Sadolin, de oprichtster van CVT.

Basisprincipes CVT

Ademsteun
Noodzakelijke twang
Geen vooruitgestoken kaak en/of lipspanning

De drie basisprincipes vormen het fundament van zang. Als we de juiste interactie toepassen is het mogelijk om alle tonen binnen de stemomvang van de zanger te halen, om lange frasen te zingen, om een helder en krachtig stemgeluid te produceren en om heesheid te vermijden. De principes moeten altijd in acht worden genomen ongeacht de stemfunctie, de klankkleur of het effect.

Aanbod CVT zangcursussen:

Ademsteun houdt in: Het tegenwerken van de natuurlijke neiging van het middenrif om de ingeademde lucht los te laten. Dit doe je door de beweging ervan tegen te gaan. De bedoeling  is dat je dit op een bewuste-, gedoseerde- en beheerste wijze wordt aangeleerd waarna het een automatisme wordt. Meer weten over correct ademsteun? Neem dan snel contact met mij op!

Wat is Twang?

Boven het gebied van de stembanden bevindt zich de ‘strotkleptrechter’.

Twang is het verkleinen van de strottenkleptrechter waardoor de klank helderder wordt zonder toegevoegde lucht waarmee je het volume met 10 tot 15 decibel kan opschroeven. Dit hoeft niet per se altijd scherp te zijn!

De verschillende vormen die de strottenkleptrechter kan aannemen, heeft invloed op de gradatie van de Twang. Twang wordt gebruikt in alle zangstijlen. Wil je meer weten over de verschillende gradaties van de Twang? Neem dan snel contact met mij op!

Geen vooruitgestoken kaak en/of lipspanning

Belangrijk element is te leren hoe je klinkers produceert door de juiste tongstand. De tongstand moet in evenwicht zijn met de juiste opening van de mond, de stand van de onderkaak en de correcte lipspanning. Als de mond zicht opent, beweegt de onderkaak neerwaarts en inwaarts. Wil je ook met vocale flexibiliteit zingen? Neem dan snel contact met mij op!

Wat is de filosofie CVT?

De filosofie van CVT is dat iedereen kan leren zingen.
Ieders stembanden zijn onderworpen aan dezelfde regels, als we die toepassen kunnen we allemaal zingen!
Door het aanleren van de juiste zangtechnieken zul je ontdekken dat er veel meer uit je stem gehaald kan worden dan je had vermoed.

Iedereen kan een sound creëren die hij of zij mooi vindt.
Hierdoor is deze methode met haar energieke benadering erin geslaagd om vele achterhaalde mythen te ontkrachten en velen te
enthousiasmeren in het ontwikkelen van zijn of haar stem.

De 4 stemfuncties

Wat zijn stemfuncties?

stemfuncties kunnen we omschrijven als diverse karakters waarin wij kunnen spreken en zingen.

Stemkarakters

Elk gebruik van de stem kunnen we indelen in vier hoofdfuncties: Neutral, Curbing, Overdrive en Edge (voorheen Belting). De stemfuncties onderscheiden zich van elkaar door een meer- of minder metalig karakter.

Luider of zachter zingen

Door correct toepassen van verschillende volumes leer je in welke stemfunctie je moet zingen waardoor je makkelijker kan schakelen in de hoge-, lage- en in de mixvoice. Om fouten en technische problemen te vermijden is het belangrijk om de stemfuncties met hun voor- en nadelen te kennen en te beheersen.

Wat is stemfunctie Neutral?

Stemfunctie Neutral is een niet metalige stemfunctie. Deze functie is heel omvangrijk, met veel verschillende klanken en klankkleuren. Neutral strekt zich uit van zachte tonen met toegevoegde lucht tot heldere tonen zonder toegevoegde lucht. Deze stemfunctie wordt gebruikt in verschillende zangstijlen.
Wil je meer weten over stemfunctie Neutral? Neem dan snel contact met mij op!

Wat is stemfunctie Curbing?

Stemfunctie Curbing is een half metalige stemfunctie. Het werkwoord ’to curb’ komt uit het Engels en betekent zoiets als intomen, beteugelen of in bedwang houden. Dit sluit goed aan bij stemfunctie Curbing! Deze functie is de mildste metalige functie; zachter en niet zo krachtig als stemfunctie Overdrive en Ede, maar nog steeds sterk vergeleken met Neutral. De klank is vaak iets ingetogen en klagend.
Wil je meer weten over stemfunctie Curbing? Neem dan snel contact met mij op!

Wat is stemfunctie Overdrive?

Stemfunctie Overdrive (Belten) is een metalige stemfunctie met een direct, luid en roepend karakter, alsof je iemand naroept: hé!!!! 

Hoe hoger de gezongen tonen, hoe opvallender en luider het roepende karakter naar voren komt en hoe meer Overdrive zich onderscheidt van Neutral en Curbing.

Wil je meer weten over stemfunctie Overdrive? Neem dan snel contact met mij op!

Wat is Edge?

Stemfunctie Edge (Belten) is net als stemfunctie Overdrive een metalige stemfunctie. Het verschil zit hem in de gradatie van Twang waardoor het karakter van Edge helderder, scherper en krijsender is dan stemfunctie Overdrive.

Wil je meer weten over stemfunctie Edge? Neem dan snel contact met mij op!

Zangles met direct reslutaat

Het doel van CVT is te gaan voor een resultaat dat direct hoorbaar is.
Dit doe ik samen met jou door concreet te werken aan de vocale obstakels waar je tegenaan loopt. Jij legt het obstakel voor en we lossen het samen op.

Vuistregel daarin is, dat alle geluiden die je maakt goed moeten aanvoelen,
het lichaam geeft namelijk zelf aan als er iets niet klopt.

Klankkleuren van je stem

Elke stem heeft een andere klankkleur, de stemfuncties kunnen echter wel lichter of donkerder worden gekleurd. Als de stemfuncties lichter of donkerder worden gekleurd is de ene stemfunctie daarvoor geschikter dan de andere. Wil je meer weten over klankkleuren? Neem dan snel contact met mij op!

Bij CVT werken we met verschillende effecten

  • Distortion

  • Creak en Creaking

  • Rattle

  • Growl

  • Grunt

  • Krijsen

  • Vocal break

  • Toegevoegde lucht

  • Vibrato

  • Ornamentatietechniek

Wil je meer weten over effecten of zoek je een bepaald effect, maar weet je niet hoe het wordt genoemd?  Neem dan snel contact met mij op!

Voor wie zangles met CVT?

Complete Vocal Technique (CVT) is voor alle leeftijden en alle niveaus!
CVT laat zien dat iedereen kan zingen door de juiste technieken
te beheersen én dat alle zangproblemen opgelost kunnen worden met CVT.

Ik heb ervaring met zangles geven aan zowel jong als oud,
ambitieuze beginners als professionele zangers/zangeressen en alles wat er tussenin zit.
Iedereen die aan de slag wil met CVT is welkom.

Neem contact op

Neem gerust contact op voor vragen, een kennismaking of een proefles.

Het invullen en verzenden van gegevens in dit formulier verplicht je tot niets en is vrijblijvend. We nemen in principe binnen 48 uur contact met je op. Bel of mail me gerust indien je van te voren vragen hebt! Maak kennis met Zangh en de technieken van CVT!

N.B.
Controleer je spam want zo nu en dan verdwijnen e-mails daarin. Je kunt voor de zekerheid ook altijd even bellen of een bericht sturen via WhatsApp.

9 + 11 =