EditieNL 

 

 

Precies jaar geleden, op 3 november, kwam EditieNL in de zangpraktijk van Naylan Heiland van Zangh Educatie om te praten over zijn visie over een zangduo dat bij elkaar gebracht is zonder elkaar te kennen. Het ging over de Nederlandse inzending van het Eurovisie songfestival van het duo Dion Cooper en Mia Nicolai. 

Naylan, gecertificeerd Complete Vocal Technique docent, zei hier het volgende over: 

“ Ten eerste zijn een goede samenwerking en chemie belangrijk om een duo succesvol te laten zijn. Echter, duidelijke afspraken over hoe je samen wilt klinken zijn hierbij erg belangrijk. Ten tweede is de nodige training met het toepassen van de juiste zangtechnieken van essentieel belang omdat de stemmen op deze wijze goed kunnen blenden. “ 

Complete Vocal Technique en Universal Voice Systeem 

De volgende zaken zijn van belang voor een optimaal resultaat: 

  • Vertel het verhaal 
  • Chemie en een goede samenwerking 
  • Weten hoe je wilt klinken en welk stemkarakter daarbij hoort 
  • Gebruik maken van stemkarakters zoals: Neutral, Curbing, Overdrive en Edge bij de CVT methode of: Whisper, Speech, Belting en Classical bij de Universal Voice Systeem. 
  • Wat de regels binnen deze fundamenten van het stemkarakter zijn en hoe verantwoord klankkenmerk variatie(s)  toe te passen zonder dat dit in strijd is met de stemfunctie. 
  • Door de juiste adembalans oftewel ademsteun in te zetten 
  • Door te zingen met draagkracht i.p.v. kracht 
  • Door de juiste houding toe te passen om de klank te ondersteunen 

https://cvtzangdocenten.nl/cvt-docent-naylan-heiland/ 

https://completevocal.institute/find-a-teacher/ 

 Duo Dion Cooper en Mia Nicolai zingt uit toon 

Het duo heeft helaas geen finaleplek weten te bemachtigen.  

Had dit te maken door zenuwen? Kwam dit door miscommunicatie? Had het te maken met de toonsoort die ze aangereikt kregen of juist aangepast kregen? Gingen ze in strijd met de stemfuncties of was er misschien toch geen chemie? Misschien is het een opstapeling geweest van verschillende factoren maar één ding weet ik zeker:  

als we tegen de instructies van de stemfuncties ingaan dan komen er problemen. Het resultaat was helaas hoorbaar. Ik ben van mening dat dit voorkomen had kunnen worden als er gewerkt werd met de juiste communicatie en zangtechnieken en ik geloof dat zij het zeker hadden kunnen maken als hier meer aandacht aan werd geschonken.  

 

Ik wens Dion en Mia heel veel succes met hun verdere zangcarrière en ik hoop dat ze genoten hebben, ongeacht de velen kritieken.